Uçaklarda telefon kullanamamamızın sebebi, yeryüzündekiler rahat konuşsun diyeymiş

Uçuşların vazgeçilmez yasağı, telefonu uçuş moduna alma kuralı, esasında uçağın güvenliğini sağlamak için değil o sırada yerde olan kişilerin iletişimi sekteye uğramasın diyeymiş. Fakat 5G'nin gelişi de bunu düzeltecek gibi değil.

Bilim Teknoloji 8 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Uçaklarda telefonumuzu uçuş moduna almak uçağın güvenliği nedeniyle değilmiş.

Uçaklarda hiçbir şekilde tolerans gösterilmeyen ve mutlaka uymanız gereken cep telefonunuzu uçuş moduna alma kuralı, esasında uçuş güvenliğiyle ilgili bir tedbir değilmiş.

CNN’deki makaleye göre, bunun sebebi, gökyüzündeki insanların yoğun telefon kullanımının, geçmekte oldukları bölgede yarattığı yoğunluk yüzünden o bölgenin iletişiminde sorun yaratma potansiyeliymiş.

Elektronik cihazların uçaklardaki etkisine yönelik araştırmada 1992 yılında ABD Federal Havacılık Otoritesi ve Boeing, bağımsız kuruluşlara yaptırdığı çalışmada elektronik cihaz kullanımının, kritik aşamalar olan kalkış ve iniş haricinde kullanımının herhangi bir sorun yaratmadığını görmüşler zaten. Ayrıca uçakların iletişim ve navigasyon sistemlerinin kullandığı frekans ve diğer elektronik cihazların frekansları da birbirinden ayrıştırılarak parazit ihtimalinin önüne geçiliyor. Halihazırda bu cihazları uçak moduna alarak kullanmanıza da izin veriliyor. Fakat telefonunuzun şebeke sinyali alarak çalışması yasak.

İşte bunun sebebi uçan kişi sayısıyla ilişkili. Makaleye göre, 2021 yılında 2.2 milyar kişi gökyüzünde seyahat etmiş. Bu sayı da 2019’un yarısıymış. Yani idealde 4.4 milyar kişinin seyahat ettiği yıllar yaşıyoruz. Yerdeki iletişim ağı, üzerinden uçan yolcular telefonlarını kullanırsa aşırı yüklenebilir ve kesintiler meydana gelebilir.

Bu eski sistemin sorunuydu. Şimdi kullanılan 5G bunu düzeltebilir diye düşünebiliriz ama havacılık sektörü bu konuda endişeliymiş. 5G kablosuz ağ bant genişliği spektrumunun, ayrılmış havacılık bant genişliği spektrumuna yakın olduğuna dikkat çekiyor ve bunun havaalanlarının yakınında uçağın inişine yardımcı olan navigasyon sistemlerinde parazite yol açabileceğini düşünüyor. Yani başa döndük.

5G sorunları tam olarak çözülmeden de uçaklarda telefon kullanmak mümkün olmayacak.

İçeridekiler ne diyormuş peki buna? Makalenin yazarı Doug Drury, bir kabin görevlisiyle yaptığı görüşmeyi anlatırken, 200 yolculu bir uçakta herkesin telefonla konuşmasının yaratacağı kaos ve servisin süresini uzatacağını belirterek, en ufak uyarıları yapmak için dahi yolcunun konuşmasının bitmesinin beklenmesinin yaratacağı sıkıntıların altını çiziyor.

Sözün özü, eski ya da yeni sistem fark etmiyor, şebeke sinyaliyle telefon kullanmamız hâlâ yasak.

Her şey çevre için: Amsterdam'da 2025'ten itibaren gece uçuşu yapılmayacakHer şey çevre için: Amsterdam’da 2025’ten itibaren gece uçuşu yapılmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.